Dudak Büyütme
Dudak dolgu maddeleri, en popüler dermal dolgu türlerinden biridir. Dudaklarınızın hacmini arttırırlar. Adayların fiziksel ve zihinsel sağlıkları iyi olmalı ve gerçekçi beklentilere sahip olmalıdır.
Dudak dolgusu nedir?
Dudak dolgusu dudaklarınıza hacim kazandıran enjeksiyonlardır. Onlar bir tür dermal dolgu maddesidir. Dudak dolgu maddeleri sentetik hyaluronik asitten (HA) oluşur – HA vücudunuzda bulunan doğal bir maddedir.
Dudak dolgusu kimlere yapılır?
Dudak dolgusu yaptırmak kişisel bir karardır. Vücudunuz için istek ve arzularınızın peşinden gitmek güçlendirici olabilir. Dudak dolgusu için dikkate alınması gerekenler:
- Fiziksel olarak sağlıklı olun.
- Gerçekçi beklentileriniz olsun.
- Aftlar veya uçuklar dahil olmak üzere aktif bir oral enfeksiyonunuz olmasın.
Dudak dolgusu yaptıran birçok kişi dudaklarını büyütmek ister. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı dudaklarınızın boyutunu büyütmek isteyebilirsiniz:
- Önceki dudak boyutunu geri kazanma. Yaşlandıkça dudaklarınız küçülebilir veya incelebilir, philtrum (üst dudağınız ile septum arasındaki oluk) uzayabilir ve düzleşebilir ve ağzınızın köşeleri arasındaki mesafe (interkommissural mesafe) artabilir.
- Dudaklarınızın şeklini düzeltme. Dudaklarınızın farklı boyutlarda veya şekillerde (asimetrik) olması yaygın bir durumdur.
- Kırışıklıkları yumuşatır. Güldüğünüzde veya güldüğünüzde bazen ağzınızın kenarlarında kırışıklıklar oluşur.
- Güveni artırmak. Dudak dolguları, benlik saygınızı ve vücut imajınızı geliştirmenize yardımcı olabilir.
Dudak dolgusu neden kullanılır?
Dudak dolguları, dudaklarınızı eski haline getirir veya hacim kazandırır. Yaşlanma sürecini durdurmazlar, ancak dudak implantları veya dudak kaldırma gibi daha invaziv cerrahi dudak büyütme ihtiyacını geciktirmeye yardımcı olabilirler. Ayrıca, benlik saygınızı artıran istenen bir görünüme ulaşmanıza yardımcı olabilirler.
Zamanla, aşağıdakilerin bir sonucu olarak dudaklarınızda hacim kaybedebilirsiniz:
- Sigara içmek.
- Güneş hasarı.
Dudak dolgusu ne kadar kalıcıdır?
Dudak dolgusu genellikle 12 ila 18 ay sürer. Bununla birlikte, yaşınıza ve vücudunuzun kalorileri enerjiye (metabolizma) ne kadar hızlı parçaladığına bağlıdır. Daha genç insanlar kalorileri daha hızlı yakmaya eğilimlidir, bu nedenle dudak dolguları o kadar uzun sürmeyebilir.
Dudak dolgusu işleminden önce ne olur?
Dudak dolgusu işleminizden önce doktorunuzla görüşeceksiniz. Akıl sağlığınız ve herhangi bir sosyal durumunuz dahil olmak üzere birçok faktörü değerlendireceklerdir. Sağlık uzmanınız aşağıdaki soruları sorabilir:
- Neden dudak dolgusu istiyorsunuz?
- Beklentileriniz neler?
- Vücudunuzdaki hayali veya çok küçük kusurlar hakkında çok mu düşünüyorsunuz?
- Eşiniz, partneriniz veya arkadaşınız sizi dudak dolgusu yaptırmaya teşvik ediyor mu?
Fiziksel sağlığınız ve yüzünüzün şekli de önemlidir. Sağlık hizmeti sağlayıcınız, önceden var olan sağlık koşulları veya risk faktörleri de dahil olmak üzere genel sağlığınızı değerlendirecektir. Sağlık uzmanınızla da sahip olduğunuz alerjiler hakkında konuşun. Ve onlara bitkisel takviyeler de dahil olmak üzere aldığınız reçeteli veya reçetesiz (OTC) ilaçları anlatın.
Sağlık uzmanınız yüzünüzü muayene edecek ve ölçecektir. Ayrıca tıbbi kaydınız için yüzünüzün ve dudaklarınızın fotoğraflarını çekerler.
Dudaklarınızın boyutunu düşünürken, nasıl görüneceğinizi hayal etmek önemlidir. Yeni bir saç kesimi istediğinizi düşünün. Kuaförünüze, saçınızın nasıl görünmesini istediğinize dair bir fikir vermek için bir fotoğraf gösterebilirsiniz. Ancak kuaförünüz, saçınızın dokusu, saç çizgisi, hacmi veya uzunluğu nedeniyle saçınızın fotoğraftaki gibi görünmeyeceğini söyleyebilir. Dudaklarınızın bir ünlünün dudakları gibi görünmesini isteyebilirsiniz, ancak yüz şekliniz ve özellikleriniz benzersiz olduğu için bunu başaramayabilirsiniz. Bir resim getirmenin faydalı olup olmadığını doktorunuza sorun. Ancak doktorunuz bir fotoğrafa atıfta bulunmak istemiyorsa, dudaklarınızın nasıl görünmesini istediğinizi tam olarak açıklamaya hazır olun.
Dudak dolgusu işlemi sırasında ne olur?
Dudak dolgusu prosedürü sırasında, doktorunuz dudaklarınıza topikal anestezi uygulayacaktır. Topikal anestezi dudaklarınızı uyuşturacak, böylece herhangi bir acı hissetmeyeceksiniz ve süreç olabildiğince rahat geçecek. Uyuşturucu kremler genellikle benzokain, lidokain ve tetrakainden (BLT) oluşur. Yaklaşık 15 ila 30 dakika sonra dudaklarınız uyuşmuş olmalıdır.
BLT alerjiniz varsa, sağlık uzmanınız dudaklarınızı uyuşturmak için size sinir bloğu enjeksiyonu yapabilir. Enjeksiyondan yaklaşık 15 ila 30 dakika sonra dudaklarınız uyuşmuş olmalıdır.
Dokorunuz daha sonra dudaklarınızın kenarları (vermilyon sınırı), üst dudağınızın ortasındaki eğri (Cupid’in yayı) ve oral komissürleriniz (ağzınızın köşeleri) dahil olmak üzere dudaklarınızın herhangi bir kısmına veya tamamına dudak dolgusu enjekte etmek için ince bir iğne kullanacaktır. Acı hissetmeyeceksiniz, ancak bir kıstırma hissi hissedebilirsiniz veya gözleriniz sulanabilir. Ortalama olarak, doktorunuz dudaklarınıza 1 mililitre (mL) dudak dolgusu enjekte eder, bu yaklaşık bir çay kaşığının beşte biri kadardır. İğne cildinize 2,5 milimetreden (mm daha derine inmeyecektir.
Doktorunuz, şişlik ve morlukları en aza indirmek için prosedür boyunca dudaklarınıza bir buz torbası uygulayabilir. Tüm prosedür 30 dakika kadar kısa veya iki saat kadar uzun sürebilir.
Dudak dolgusu işleminden sonra ne olur?
İşlem tamamlandıktan sonra doktorunuz, dolguyu emmesi için dudaklarınıza hafifçe masaj yapabilir. Dudaklarınıza da buz uygulamaya devam edebilir. Doktorunuz, baş dönmesi, mide bulantısı veya önemli kanama gibi herhangi bir yan etki yaşamadığınızdan emin olmak için sizi 15 dakikaya kadar izleyecektir. Artık izlemeye ihtiyacınız olmadığını belirlediklerinde, eve gitmenize izin vereceklerdir (sizi taburcu edecekler). Lokal anestezik sizi yormaz veya sersemletmez, böylece eve kendi aracınızla dönebilirsiniz. Ancak, her ihtimale karşı bir aile üyenizin veya arkadaşınızın sizi eve bırakmasını isteyebilirsiniz.
Dudaklarınız şişmiş, hassas ve morarmış olabilir. Şişlik genellikle 24 ila 48 saat sonra geçer, ancak bu durum bir hafta kadar sürebilir.
Doktorunuz ayrıca dudaklarınızı izlemek için prosedürden yaklaşık iki hafta sonra bir takip randevusu planlayacaktır. Tıbbi kaydınız için başka bir fotoğraf çekebilirler, böylece işlemden önce ve iyileştikten sonra dudaklarınızın nasıl göründüğünü görebilirsiniz.
Aşağıdaki ipuçları, iyileşirken dudaklarınıza yardımcı olacaktır:
- Enflamasyonu, ağrıyı ve şişmeyi azaltmak için 10 dakikaya kadar buz kompress uygulayın.
- En az 24 saat boyunca dudaklarınıza ruj, dudak balsamı veya başka bir ürün sürmeyin.
- Öpüşmek ve pipetten yudum almak dahil, dudaklarınıza dokunmaktan veya büzmekten kaçının.
- Dişlerinizi fırçalarken dikkatli olun.
- Bolca su için.
- En az 24 saat egzersiz yapmaktan kaçının.
Dudak dolgusunun avantajları nelerdir?
Dudak dolgusunun aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok avantajı vardır:
- Güvenlidirler ve dudak dolgusu prosedürü de güvenlidir — düşük komplikasyon veya yan etki riski vardır.
- Benlik saygınızı artırabilirler.
- Geri alınabilirler. Görünüşünüzden memnun değilseniz, doktorunuz dudak dolgunuzu eritmek için bir enzim (hiyalüronidaz) enjekte edebilir.
Dudak dolgusu kalıcı mıdır?
Dudak dolgusu kalıcı değildir. Metabolizmanıza bağlı olarak, genellikle onları aldıktan 12 ila 18 ay sonra zamanla yavaş yavaş yıpranırlar. İstediğiniz hacmi korumak için rutin rötuş tedavilerine ihtiyacınız olabilir.
İyileşme süresi nedir?
12 ila 24 saat sonra ağrınız gitmeli şişliğiniz 24 ila 48 saat sonra geçmelidir, ancak bu durum bir hafta kadar sürebilir.
Düğün gibi büyük bir olaydan önce dudaklarınızın dolmasını istiyorsanız, tamamen iyileştiğinizden emin olmak için işlemi en az iki hafta önceden planlamalısınız.
Dudaklarıma dolgu yaptırdıktan sonra ne zaman yiyip içebilirim?
Yanlışlıkla dudaklarınızı ısırmamak ve dolguyu rahatsız etmemek için topikal anestezik veya sinir bloğu enjeksiyonu geçene kadar yemek yemeyi beklemek en iyisidir. Ayrıca en az 24 saat boyunca yüzünüzü veya dudaklarınızı silmenize neden olabilecek bulaşık yiyecekleri yemekten de kaçınmalısınız.
En az 24 saat boyunca pipet kullanmaktan veya sigara içmekten de kaçının. Dudaklarınızı büzmek de dudak dolgusunu bozabilir.
Alkol kanınızı inceltip dudaklarınızdaki morlukları daha da kötüleştirebileceğinden en az 24 saat alkol almaktan da kaçınmalısınız.