Liposuction

Liposuction

Lipo şekillendirme veya emme destekli lipektomi olarak da bilinen liposuction, istenmeyen yağ birikintilerini giderme tekniğidir. Vücut yağının çirkin dağılımı genellikle vücudun belirli bir bölgesinde, en yaygın olarak kalçalarda yağ biriktirme eğiliminden kaynaklanır. Diğer alanlar arasında; boyun, kollar, karın, bel, uyluk, dizlerin iç tarafı ve ayak bilekleri yer alır. İyi huylu bir yağ tümörünün (lipom) büyümesi de bir şekil bozukluğu olabilir veya erkeklerde meme uçlarının altında memeye benzeyen yağlı şişlikler gelişebilir (jinekomasti).

Liposuction nedir?

Liposuction, yağın bir tüp aracılığıyla emilerek alınmasını içerir. Ağırlığı normal olan ve sıkı, elastik bir cilde sahip kişiler için en etkilidir. Kilo vermenin yerini tutmaz.

Neden liposuction var?

Liposuction, vücudun ağırlık verilmesi zor olan kısımlarının hatlarını düzeltmeye ve iyileştirmeye yardımcı olabilir. Liposuction ile en sık tedavi edilen alanlar karın, kalçalar, kalçalar, uyluklar, dizler, boyun ve üst kollardır. Liposuction, lipomları (kanserli olmayan yağ dokusu tümörleri) ve erkeklerin meme uçlarının altında memeye benzemek için gelişebilen yağlı şişlikleri (jinekomasti) çıkarmak için de kullanılabilir.

İşlemden önce ne olacak?

Neden ameliyat istediğinizi ve ne istediğinizi konuşmak için cerrahınızla görüşeceksiniz. Cerrah, geçmişte sahip olduğunuz veya geçirdiğiniz hastalıkları not edecektir. Ayrıca, bitkisel ilaçlar ve doktorunuz tarafından reçete edilmeyen ilaçlar da dahil olmak üzere, kullanmakta olduğunuz tüm ilaçların kaydını yapacaklardır.

Cerrahınız sizi muayene edecektir bu sırada tıbbi kayıtlarınız için bazı fotoğraflar çekebilir. Fotoğrafların çekilmesi, saklanması ve kullanılması için bir onay formu imzalamanızı isteyeceklerdir.

Cerrah, ameliyat yapmanın güvenli olduğundan emin olmak için boyunuzu ve kilonuzu ölçecektir. Fazla kilonuz varsa veya hamile kalmayı planlıyorsanız, cerrahınız ameliyatınızı ertelemenizi önerebilir.

Prosedür nasıl uygulanıyor?

Liposuction, derideki küçük kesiklerden sokulan kanül adı verilen ince bir tüp kullanılarak gerçekleştirilir. Kanül, yağı gevşetmek ve tedavi edilen vücut kısmını daha güzel bir şekle sokmak için kullanılır. Daha sonra kanüle özel bir aspirasyon cihazı takılır ve vücuttan yağ emilir. Son olarak derideki kesikler dikilir.

Kullanılan tekniklerde farklılıklar olabilir. Bazı cerrahlar tedavi edilen bölgeyi solüsyonlar (ıslak veya şişkin teknik olarak bilinir) enjekte eder, bazıları ise enjekte etmez. Emme genellikle güçlü bir vakum makinesi ile yapılır, ancak bazen küçük alanlar için basit bir şırınga kullanmak da mümkündür. Ultrason dalgalarının yağ hücrelerinin parçalanmasına yardımcı olmak ve daha kolay çıkarılmasını sağlamak için kullanıldığı ultrason destekli lipektomi başka bir tekniktir.

Prosedürün başarılı olmasına nasıl yardımcı olabilirim?

Mümkün olduğunca sağlıklı olun. İyi bir diyet ve düzenli egzersiz ile kilonuzu sabit tutmanız önemlidir. Doktorunuz size bu konuda tavsiye verebilir. Sigara içiyorsanız, operasyondan en az altı hafta önce bırakmanız komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olacaktır. Kesilecek yerin yakınında tüyleri almaktan çekinmeyin, bölgenin mümkün olduğunca temiz olduğundan emin olmak için operasyondan 24 saat önce banyo yapın veya duş alın. Ameliyattan iki hafta önce aspirin veya iltihap önleyici ilaçlar kullanmaktan kaçınmalısınız. Anemik iseniz, demir tabletleri almalısınız. Cerrahınız, liposuction kapsamlı olacaksa, belki de derinin kesilmesini gerektirecekse, doğum kontrol hapını almayı bırakmanızı tavsiye edebilir.

Liposuction vector

Ameliyattan sonra neler beklenir

Liposuction genellikle genel anestezi (böylece uykuda olursunuz) veya lokal anestezi (bir bölgenin enjeksiyonlarla uyuşturulması) altında yapılır. Tedavi vücudun alt kısmında ise epidural (arkadaki tüm bölgedeki sinirleri uyuşturan bir enjeksiyon) yaptırabilirsiniz, ancak tek başına lokal anestezik sadece küçük alanlar için uygundur. Ameliyat, tedavi edilecek alanın büyüklüğüne bağlı olarak genellikle bir ile üç saat arasında sürer. Yarayı temiz tutmak için size antibiyotik verilebilir. Liposuction ile aynı gün eve gidebilir veya bir gece hastanede kalabilirsiniz. Aynı gün eve giderseniz, sorumlu bir yetişkin gece yanınızda kalmalıdır. Basit ağrı kesiciler sizi rahat ettirmek için yeterli olmalıdır. Ayrıca bacakta veya akciğerde kan pıhtılaşması riskini azaltmak için giymeniz için kompresyon çorapları ya da korseler verilebilir.

Pansuman

Yapılan kesiler üzerinde bazı küçük pansumanlar olacaktır. Sıkı bandajlar veya kompresyon giysileri şişliği azaltacak ve vücudun yeni şekline uyum sağlamasına yardımcı olacaktır. Basınçlı giysiler en az iki hafta, duş dışında, hem gündüz hem de gece ve daha sonra dört ila altı hafta boyunca gün boyunca giyilmelidir.

Liposuction’dan sonra, şişliği azaltmak için alt vücudunuzun etrafına sıkı bir kompresyon giysisi ya da korse giymelisiniz.

İyileşme

Operasyon sonrası aynı gün yataktan kalkabilirsiniz. Tedavi edilen bölgedeki sıvının emilmesini sağlamak için birkaç gün dinlenmeniz faydalı olacaktır.

Sadece az miktarda yağ alındıysa, birkaç gün içinde işinize dönebilirsiniz. Ancak, eğer liposuction daha kapsamlıysa fazladan izin almanız gerekebilir. Üç ila dört hafta içinde normal rutininize dönebilirsiniz. Ancak 10 ila 12 hafta boyunca yorucu aktivitelerden kaçınmanız gereklidir. Tüm aktivitelere nazikçe başlayın.

Kendinizi güvende hissedene ve emniyet kemeri takma konusunda rahat olana kadar sürmeyin.

Bazen rahatsız edici ve acı verici olacak önemli morarmalar bekleyebilirsiniz. Tedavi edilen alan ne kadar büyük olursa, ağrı o kadar büyük olur. Morluk genellikle yaklaşık bir ay boyunca görünür olacaktır, ancak derin morarmanın yumru ve şişkinliğinin kaybolması, özellikle de karnınız veya ayak bilekleriniz tedavi edildiyse, altı ay kadar sürebilir. Şişliğin inmesi uzun zaman alabileceğinden, altı aya kadar liposuction’ın tam faydasını göremeyebilirsiniz. Nadiren, grimsi bir şerit birkaç ay boyunca cildin rengini bozabilir. Bu, ayak bilekleri tedavi edildiğinde daha sık görülür. Anemik olma eğiliminiz varsa veya geniş bir alanınız tedavi edildiyse, bir ay süreyle demir tabletleri almanız gerekebilir.

 

Sonuçları görmek

İlk başta şişmiş hissedeceksiniz ve morarmış görüneceksiniz. Bu şişlik, bir ila altı ay içinde yerleşmeli ve son şeklinizi ortaya çıkarmalıdır. Kilonuzu sabit tutarsanız, liposuction’ın etkileri uzun süreli olmalıdır.

Operasyon sonrası bakım

  • Vücudunuzu korumak ve en iyi sonucu almak için kendinize iyi bakın.
  • Ameliyattan sonra şiddetli aktivitelerden kaçının.
  • Yaralarınızı size söylendiği gibi koruyun.
  • Kilo almak veya hamile kalmak sonuçları etkileyecektir.
  • Sağlıklı bir kilo ve egzersiz seviyesini koruyun.

Nelere dikkat etmeli

Ameliyattan sonra kanama, genellikle sadece bir tarafta şişlik, renk değişikliği ve ağrıya neden olabilir. Enfeksiyon belirtileri yarada ağrı, kızarıklık, şişme ve irindir ve ayrıca ateşiniz de olabilir. Bacaktaki bir kan pıhtısı baldırda şişme ve ağrıya neden olabilir. Pıhtı akciğere giderse nefesiniz kesilebilir veya göğsünüzde ağrı olabilir. Yara iyi iyileşmiyorsa ağrıyabilir. Ameliyattan sonra herhangi bir endişeniz varsa doktorunuzla konuşun.